Ülkemizin zengin bitki çeşitliliği üretilen balların çeşitlenmesinde en önemli etkendir. Balların isimlendirilmesi üretim yapılan alandaki bitki türüne göre değişmektedir. Arışım olarak belirli başlı üretimini yaptığımız ballar hakkında sizleri kısa ve öz bir şekilde bilgilendiriyoruz.
Hafif ve Hoş Bir Tada Sahip Akasya Balı
Akasya balı, akasya ağacının çiçeğinden arılar tarafından elde edilen bir bal çeşididir. Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenen akasya ağacının çiçeklenme süresi 10-15 gün kadar olmaktadır. Akasya ağacının çiçekleri toplu şekilde salkım halindedir ve nektar yoğunluğu %36 ile %75 arasında değişmektedir. Arılar tarafından çok sevilen akasya çiçeğinin açmasıyla arıların saldırısına uğraması birdir. Akasya balının, Doğu Karadeniz, Rize ve Artvin illeri ön sırada olmak üzere az da olsa Marmara ve diğer bölgelerde de üretimi yapılmaktadır. Akasya balının rengi diğer ballara göre daha açık tondadır ve neredeyse saydam bir görünüme sahiptir. Diğer besinlerin tatlandırılması için birebir olan akasya balı, içerisindeki yararlı maddeler ve antioksidanlar açısından da oldukça zengindir. Hafif ve hoş bir tada sahip olan akasya balı, oldukça fazla ilgi görmektedir. Besin açısından protein, yağ ve lif içermeyen akasya balı, c vitamini ve magnezyum gibi de küçük oranda mineral ve vitamin içermektedir. Yaraların iyileşmesine de oldukça katkı sağlamaktadır.
Akasya Balımızı İncelemek İçin Tıklayınız
Nefis Aroması ile Yayla Balı
Yayla, deniz seviyesinin fazlaca üzerinde, ovalar ve dağların arasındaki geniş düzlüklerdir. Dağlık ve yüksek alan oldukları için burada yaşam fazlasıyla zordur. Bu sebeple yaylalar kış aylarında boş kalırlar fakat yaz aylarından ziyarete oldukça açıklardır. Özellikle hayvancılıkla uğraşanlar için ekonomik bir değeri vardır. Yaylı balıysa yazın arı kovanlarını yaylalara çıkaran arıcıların ürettiği bala denmektedir. Yayla balı, kokusu, kendine özel aroması, tadı ve polen yoğunluğuyla özel bir baldır.
Yayla Balı Nefis Aroması ve Tadı ile Bal Çeşitleri Arasında En Çok Tüketilendir. Ilık Su ile Karıştırılıp Tüketilirse Mide ve Bağırsaklarda Toksin Giderici Özelliği Bulunur. Düzenli Tüketildiğinde Kansere Zemin Hazırlayan Hücreleri Yok Eder. Doğal Şeker İçerdiği İçin Kandaki Şeker Miktarını Dengeler.
Yayla Balımızı İncelemek İçin Tıklayınız
Doğal Antibiyotik Çiçek Balı
Çiçek balı, onlarca farklı çiçekten nektar ve polen toplanarak üretilen bal çeşididir. Diğer ballarda da olduğu gibi antibiyotik açıdan zengindir. Çiçek balının rengi diğer ballara göre daha açık renklidir. Çiçek balı, hastalıklara karşı vücut direncini güçlendirir ve boğaz ağrılarına iyi gelir. Kalsiyum ve demir açısından da zengin olan çiçek balı, enerji vererek zinde hissettirir. Aynı zamanda kronik yorgunluğu alır, damar tıkanıklığına iyi gelir.
Çiçek Balımızı İncelemek İçin Tıklayınız
Yumuşak Tadı ve Kıvamı ile Kolay Sürülebilir Krem Bal
Son zamanlarda Türkiye’de bal dünyasının yeni üyesi olan krem bal, kahvaltı sofralarında ek olarak bulunan bir besin kaynağı haline gelmiştir. Krem bal, süzme baldan elde edilmektedir ve diğer ballarla aynı özellikleri göstermektedir. Tek farkı kolay sürülebilir özellikte olarak formunun değiştirilmiş olmasıdır. Krem bal adını krem kıvamında olmasından almaktadır. Balın akışkanlığı fiziksel yollardan geçirilerek krem haline dönüştürülmektedir. Yumuşak tadı ve kıvamı sayesinde çocuklarında sevdiği bir bal çeşididir. Polen, Propolis ve Arı Sütü Gibi Ürünlerle de Karıştırılıp Kolaylıkla Tüketilebilir.
Krem Balımızı İncelemek İçin Tıklayınız
Buruk, Keskin ve Hafif Acı Tada Sahip Yoğun Kıvamlı Kestane Balı
En çok Karadeniz, Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgesi’nde yetişen ve kayıngiller familyasından olan kestane, çiçeklenme dönemi olarak adlandırılan süreçte güzel kokusuyla bal arılarının ilgisini çekmektedir. Bunun sonucunda arılar, dünyanın en kıymetli monoflora bal (tek çiçek balı) çeşitlerinden bir tanesi olan kestane balını üretiyorlar. Kestane balı, arıların yoğun olarak kestanelerin çiçek nektarlarından elde ettiği bir bal türüdür. Diğer çiçek ballarına göre daha yoğun bir kıvama ve renge sahiptir. Kestane balı genellikle buruk, keskin ve hafif acı tadıyla bilinir. Kestane balları için tavsiye edilen raf ömrü 36 aydır. Günlük tüketim miktarı ise sabah ve akşam birer tatlı kaşığı olmaktadır. Bu kullanımın üzerine çıkılmamalıdır aksi taktirde alerji taşıyan kişilerde olumsuz etkiler doğurabilir. Düzenli Kullanımlarda Yüksek Miktarda Yaşlanma Etkilerini Gidermeye Yardımcı Olur ve Korur. Yüksek Miktarda Enerji Olarak İyi Bir Kaynak Hizmeti Vermektedir. Mineral ve Demiz Bakımından Oldukça Yüksektir.
Kestane Balımızı İncelemek İçin Tıklayınız
Eşsiz Kokuya Sahip Ihlamur Balı
Ihlamur balı, monoflora yani tek çiçek balı sınıfına girer. Ihlamur balı, arıların ıhlamurun eşsiz kokusundan etkilenmeleriyle ortaya çıkan bir bal çeşididir. Arıların, ağırlıklı olarak ıhlamur çiçeklerinin nektarlarını toplamasıyla üretilir. Kehribar renginde olan ıhlamur balı, ıhlamurun kokusunun yoğun olarak hissedildiği ferah tatlı bir baldır. Tatlılık seviyesinin orta halli olmasıyla damakta hafif bir tat bırakır. Ihlamur balında da diğer bal çeşitlerinde olduğu gibi karbonhidrat, protein, lif, vitamin, mineral, fenolik bileşik ve enzim gibi bileşenler içermektedir. Bu nedenle keyifli bir tüketimin yanında oldukça fazla besin değeri de kazandırır. Ihlamur balını da cildinizin ışıldaması ve ferahlaması için de kullanabilirsiniz. Dilerseniz günlük içeceklerinizin içine ekleyerek de tüketimini sağlayabilirsiniz.
Ihlamur Balımızı İncelemek İçin Tıklayınız
Tıp Dünyasının İlgi Alanı Diken Balı
Doğal diken balı karaçalı bitkisinden elde edilir. Karaçalı bitkisi ülkemizde bulunan en şifalı bitkilerdendir. Diken balının çok olduğu yerlerde bulunan insanlar diken balını takviye edici gıda ve birtakım hastalıkların tedavisinde oldukça fazla kullanılırlar. Şifasının fazla olduğu bilinen diken balı son zamanlarda tıp dünyasının da ilgi alanına girerek doktorlar tarafından da tavsiye edilmektedir. Diken balı yararlarından dolayı en değerli bal grupları arasına girmiştir. Karaçalı bitkisi tarım yerlerinden uzakta olan meralarda yetişmektedir. Böylelikle doğal özelliğini korumaktadır çünkü diğer tarım ürünlerinde kullanılan zirai ilaçlar karaçalı bitkisine karışmamaktadır. Bu sebeple doğal yetişmiş bitkinin balı doğaya uygun olarak üretilip tüketiciye sunulur. Üretildiği yöreye göre farklılık gösteren diken balının Marmaris diken balı, Datça diken balı ve kekik diken balı gibi çeşitleri mevcuttur.
Ormanların Gülü Komar Balı
Komar balı diğer adıyla deli bal, orman gülü olarak Doğu Karadeniz bölgesinde komar çiçeklerinden Kafkas arılarının elde ettiği bir bal çeşididir. Komar çiçeği yörede üç çeşit olarak bulunmaktadır. Sahil kesimlerde mor kumar çiçeği (orman gülü), yüksek rakımlı yaylalarda ise beyaz komar (Yayla gülü) olarak adlandırılır. Diğer bir türü yörede çifin adı verilen sarı komar (Sarı çifin, sarı zifin ) çiçeğidir. Komar çiçeklerinde bulunan toksit maddeler bala karıştığı zaman bazen tansiyon düşüklüğü ve bal tutması gibi rahatsızlıklara sebep olabilir. Bu yüzden Komar balına yöremizde tutan bal, deli bal gibi adlar verilmiştir. Sarı komar çiçeğin de (Zifin) bulunan Grayonotoksin maddesi nedeniyle arılar tarafından alınan bu madde petek gözlerine konularak zehir bala karışmış olur fazla yenildiğinde de zehirlenmelere yol açabilir. Komar balını yedikten sonra 5-10 dakika ile bir saat arasında belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Nabızda düşme, mide bulantısı, baş dönmesi, deride kızarıklık gibi belirtileri görülür. Zehrin vücuttan atılması için tuzlu ayran veya tuzlu su içilmesi ve ardından istifra edilmesi gerekmektedir. Aynı belirtiler devam ederse kısa sürede tıbbi müdahalede bulunulması gerekmektedir. Önemli olan komar balının diğer ballar gibi fazla tüketilmemesidir. Komar balında zehirlenmeler komar balı taze haldeyken meydana gelmektedir, balın uzun süre bekletilmesi durumunda içerisindeki toksin madde kaybolur. Komar balının tavsiye edilen kullanım şekli yetişkinlerde 1 veya 2 tatlı kaşığı 11 yaş üstü çocuklarda ise 1 veya 2 çay kaşığı olmaktadır.
Tadı Damağınızda Kalacak Lavanta Balı
Lavanta balı, yoğun olarak lavanta çiçeklerinin nektarlarından arılar tarafından toplanarak elde edilen bir monoflora bal yani tek bir çiçekten toplanan bal çeşididir. Kehribar rengine yakın altın sarısı bir tona sahip olan lavanta balının, damakta çiçek tadının yoğun olarak hissedildiği bir etki bırakır. Diğer ballarda da olduğu gibi lavanta balında da karbonhidrat, protein, vitamin, mineral, fenolik madde ve enzim gibi takviye edici besinler yer almaktadır. Böylelikle ağızda bıraktığı nahif tadın yanında vücudun gerekli besin ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcıdır. Lavanta balı da yine diğer ballar da olduğu gibi güne başlarken, kahvaltı ve ara öğünlerde, ev yapımı tariflerde, çay ve diğer içeceklerde de tüketilmektedir. Aynı zamanda kişisel bakım konusunda oldukça iyidir, pamuk gibi bir cilde sahip olmanıza yardımcı olur. Lavanta balının aynı zamanda sakinleştirici, ağrı kesici ve yaraları iyileştirici etkisi bulunmaktadır.
Kokusuyla Ünlü Meşe Balı
Meşe balı, Akdeniz bölgesinde yetişen piynar meşesinden elde edilen salgı bir baldır. Piynar meşesinin yaprağından salgılanan tatlı sıvıyı toplayan arılar, meşe balını bu bitkiden üretmektedirler. Meşe balı yoğun koyu kıvamlı ve koyu renkli aromatik bir baldır. Meşe balının antioksidan oranı diğer ballarınkinden daha yüksektir. Bunun nedeni yüksek oranda flovonoid içermesidir. Meşe ballarının oluşumunda arılar, hem meşe ağaçlarında olan meşe palamudu özünden hem de bölgede bulunan bitki örtüsünden yararlandıkları için ballar, çiçek ve ağaç balı özelliği taşımaktadır. Meşe balına kara orman balı da denilmektedir. Meşe balının akışkanlığı oldukça fazladır ve meşe ballarında yoğun bir meşe ağacı kokusu duyulmaktadır. Meşe balının tadı ve tadındaki kalıcılık orta seviyededir. Meşe balı, çiçek ballarına göre daha az elde edildiği için az sayıda bulunabiliyor.
Ferahlık Getiren Narenciye Balı
Narenciye balı, Akdeniz ikliminde can bulan turunçgillerin çiçeklerinden elde edilmektedir. Güzel kokularıyla çiçeklenme döneminde arıları kendine çeken turunçgiller, arılar sayesinde narenciye balına dönüşüyor. Arılar oluşan bu kısa süreyi oldukça hızlı değerlendirerek hemen işleyişe koyuluyorlar. Narenciye balı, monoflora yani tek çiçek balı çeşididir. Berrak ve açık tonda bir sarı renge sahiptir. Yumuşak ve ferah bir tadı olan narenciye balının turunçgil aroması lezzetli bir tüketim sağlar. Narenciye balı, diğer bal türleri gibi karbonhidrat, protein, vitamin, mineral, fenolik bileşik ve enzim içeren doğal bir formüle sahiptir. Düşük glisemik indeksi sayesinde vücudun tatlı ihtiyacını karşılar. Narenciye balı yiyecek ve içeceklerin içerisine katılarak da tüketilebilmektedir.
Şifalı Sedir Balı
Sedir balı adını sedir ağaçlarından almaktadır. Özellikle Akdeniz bölgesinde üretilen sedir balı, sedir ağacının diğer özelliklerini de içerisinde bulundurarak daha da şifalı hale gelmektedir. Sedir balı, sedir ağacında yaşayan ve sedir ağacının öz suyunu emen Basra böceği türünün salgısıdır. Sedir ağacı bir çeşit çam olduğundan dolayı diğer ballara nazaran daha şifalı olduğu söylenmektedir.
Sedir balı; şiddetli öksürük, astım hastalığı ve bronşite iyi gelir. Mide ve kolon kanserine karşı koruyucu özelliktedir. Kan şekerini dengelediği için diyabet hastaları tarafından kullanılabilir. Sakinleştirici özelliğinden dolayı sinirlilik tedavisinde kullanılır. Enfeksiyonları tedavi edici özelliği vardır. İltihaplanmaları giderir. Hücre yenilenmesine yardımcı olur. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur. Anemi rahatsızlığına iyi gelir.
Mide Sorunlarınıza Çözüm Çam Balı
Çam balı, arılar tarafından çiçek polenlerinden değil, çam ağacı çeşitlerinin gövde kısmında yaşayan bir aracı böcek olan basra böceğinin salgısı kullanılarak üretilir. Bu salgılar basra böceklerinin vücutlarından attıkları bitki özsuyudur. Arılar, böceklerden aldıkları salgıları kendi vücut salgılarıyla da birleştirip işlemeleri sonucu çam balı meydana gelmektedir. Adının çam balı olmasının nedeni de basra böceğinin besin kaynağının çam ağacı olmasıdır. Çam balı, genellikle Akdeniz iklimine has olan çam ağaçlarından elde edilir. Dünyada da sadece Türkiye ve Yunanistan’da bulunmaktadır. Türkiye, çam balı ihracatında dünyada liderdir. Çam balının tatlılık oranı diğer ballara nazaran daha az olduğu için ve mide sorunlarına çok etkili olduğu için oldukça fazla tercih edilmektedir. Çam balında kristalleşme gözlemlenmediği için kozmetik sanayisinde de oldukça fazla yer alır.
Damak Tadını Bilenlere Petek Balı
Petek bal için arılar, büyük bir özveriyle bal mumundan altıgen petekler oluşturmaktadır. Oluşturdukları bu peteklere yine büyük bir çalışma sonucu ballarını aktarırlar. Petek bal arılara dışarıdan bir destekle organik petekle elde edilebilir. Dışarıdan gelen desteğin amacı, arıların iş yükünü hafifleterek bal yapımının sürecinin azalatılmasıdır. Bu işlem aynı zamanda organil bal mumunun tekrardan değerlendirilmesidir. Dışarıdan elde edilen peteğin içerisinde de katkı maddesi olmamalıdır. Balların peteklerden süzülmesinden önceki haline petek bal denmektedir. Ballar petekten süzülmek zorunda değildir. Süzülmeyen haline petek süzülen haline de süzme bal denir. Petek balın damakta bıraktığı tat ve hissiyat süzme ballardan daha farklıdır. Petek balı ağzınızda çiğneyebilir ve güzel tadını uzun süre hissedebilirsiniz. Siz de bal için bile farklı bir tat arıyorsanız petek balı tercih edebilirsiniz. Petek balı, petekten gelen vitamin, polen ve enzim bileşenleriyle sağlıklı bir yapıdadır. Petek ballarını saklamak için diğer balların saklanmasına benzer özellikler uygulanmaktadır. Cam saklama kaplarında mümkün olduğunca hava ile teması kesilerek muhafaza edilmelidir. Islak kaşık değdirilmemeli, su ve nemden oldukça uzak tutulmalıdır.
Eşsiz Karakovan Balı
Karakovan balı, petek bal denildikten sonra akla ilk gelen bal çeşitlerindendir. Tek petekli bal çeşidi olmasa da en bilinen petek bal çeşididir. Karakovan balını üretmek için uzun bir süreç gereklidir. Kapalı olan kovana herhangi bir müdahalede bulunulmaz ve karanlık bir yerde muhafaza edilir. Bundan sonraki süreçte arıların işlemi bitirmesi beklenilir. Karakovan balının petek yapısı diğer peteklerin yapısından daha yumuşak bir yapıdadır ve diğer kovanlara göre kovanın şekli çok farklıdır. Karakovanın yapımında kavak, gürgen, ıhlamur veya kestane ağaçlarını kullanılmaktadır. Bu balların genelde rakımı yüksek yaylalarda üretilmektedir. Bu yaylaların en önemli özellikleri doğal bitki örtüsünün korunmuş ve el değmemiş olmasıdır. Karakovan balının en önemli özelliği dışarıdan bir destekte bulunulmadan peteğin tamamen arılar tarafından yapılmasıdır. Bu bal süzülmeden petek halinde tüketilir. Arılar petek gözlerini kapatırlar, kapanan gözlerdeki sırı hemen görebilirsiniz. Karakovan balı, direkt güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Ocak veya yapay sıcaklık verebilecek her türlü ortamdan korunmalıdır. Eğer balınızı buzdolabında muhafaza ederken donmasına sebep olduysanız, balı benmari usulüyle 40 dereceyi geçmeyecek şekilde çözülebilecek duruma getirebilirsiniz. 40 dereceyi geçen balları tüketmeyiniz çünkü balınız 45 derecenin üzerinde bozulacaktır.
Ürettiğimiz ve üreteceğimiz bal çeşitleri ile ilgili özlüce sizlere bahsettik. Sağlıklı, mutlu ve uzun ömürler dileriz.